همه ما در زندگیمان بارها تلاش کردهایم که عادتی را تغییر دهیم، چه منفی و چه مثبت.
برای هر کدام چالشهایی داشتهایم، در برخی مواقع موفق شدهایم و در بعضی موارد به شکست منجر شده است.
زمانی که حرف از تغییر عادت میشود، احتمالاً شما هم با من موافقید که حرف زدن در مورد آن راحت تر از انجام دادن آن است.
در این نوشتار چند توصیه از لئو بابوتا برای ساختن عادتی جدید را با شما به اشتراک میگذارم:
۱) یک عادت مثبت انتخاب کنید:
پیشنهاد اول یافتن یک عادت مثبت، به جای ترک یک عادت منفی است. اگر شما میخواهید خوردن غذاهای فست فودی را ترک کنید، میتوانید روی خوردن میوه و سبزیجات تمرکز کنید.
عادات خوبی که میتوانید انتخاب کنید، میتواند شامل، مراقبه، کتاب خواندن، نوشتن، ورزش کردن، خوردن میوه و سبزیجات، مسواک زدن، بازی کردن با بچهها، آبیاری گل و گیاه و … باشد.
۲) در هر زمانی فقط یک عادت را انتخاب کنید:
همه ما لیست بلندبالایی از عاداتی را با خود یدک میکشیم که دغدغه تغییرشان را داریم، همهشان را هم باهم میخواهیم تغییر دهیم.
اما تجربه نشان داده است که هر چه تعداد بیشتری عادت برای تغییر انتخاب کنیم، شانس موفقیت کمتری خواهیم داشت. حتی انتخاب یک عادت هم نیاز به تمرکز و انرژی دارد. به من اعتماد کنید؛ انتخاب یک عادت در هر زمان بهترین راهبُرد است.
۳) گامهای کوچک موفقیتآمیز هستند:
اغلب مردم از اهمیت این گام غافل میشوند در صورتی که در کنار گام قبلی، یعنی انتخاب یک عادت در یک زمان، انجام این کار مهمترین کار برای تضمین موفقیت شماست. واقعاً کوچک شروع کنید.
دو دقیقه مراقبه در روز در طول یک هفته، دو صفحه کتاب در طول روز، پنج دقیقه دویدن در روز، همه اینها گامهای کوچکی هستند. اگر در طی یک هفته این وضعیت ثابت شد، میتوانید به آن بیفزایید.
فقط به میزانی که شما بتوانید آن را به شکل ثابت حفظ کنید، نه بیشتر. گامهای کوچک به ذهن شما این امکان را میدهد که خودش را با تغییرات وفق دهد و این بهترین روش برای طولانی مدت است.
۴) زنگ یادآورتان را فعال کنید:
به یاد سپردن انجام عادت جدید، چالش بزرگی است که اغلب مردم دچار آن میشوند. به خودتان اجازه فراموش کردن ندهید. با یادآورهای بصری مثل قرار دادن میوه در آشپزخانه یا چسباندن یک یادداشت کوچک کنار آینه دستشویی برای یادآوری مسواک زدن، میتواند مفید باشد. یادآور گوشی هم میتواند به موقع به شما متذکر شود که وقت انجام عادت جدید است.
۵) مسئولیتپذیر باشید:
چه چیزی باعث میشود که در مسیر این تغییر باقی بمانید، زمانی که احساس میکنید دوست دارید کنار بکشید؟ تعهد و مسئولیتپذیری.
میتوانید به افرادی که هدفی مشابه شما را دنبال میکنند، بپیوندید برای اینکه متعهد بمانید. به عنوان مثال پیوستن به جمع باشگاه تولیدکنندگان محتوا که توسط شاهین کلانتری تشکیل شده است، برای دوستداران خواندن و نوشتن.
۶) برای خودتان جایزه در نظر بگیرید:
اگر از چیزی واقعاً متنفر باشید، نمیتوانید به مدت طولانی به آن بچسبید. به جای آن به دنبال چیزی خوشایند بگردید. به عنوان مثال اگر شروع به دویدن میکنید به آن به دید شکنجه نگاه نکنید، بلکه راهی برای لذت بردن از محیط بیرون و یا احساس سرزندگی ناشی از دویدن توجه کنید. با توجه کامل ذهنی برای انجام هر عادت اقدام کنید.
۷) تا آنجا که امکان دارد، ثابتقدم باشید:
در برابر هر تغییر مقاومت وجود دارد. اینکه «بعدا انجام خواهم داد» مهمترین آن است. «از شنبه» اصطلاح رایج دیگری است که باعث انجام ندادن کار میشود. در عوض انجام کار به صورت فوری باعث میشود از افتادن در این تله اهمالکاری جلوگیری شود.
۸) به طور مرتب عملکرد خود را مرور کنید و در صورت نیاز اصلاح کنید:
من دوست دارم که نتیجه تلاشهایم را در انتهای هر روز و قبل از خواب مرور کنم.
و دست کم حداقل یک بار در هفته، هم با تیمی که عضوی از آن هستید، میتوانید دستاوردهای خود را مرور کنید و در صورت نیاز به اصلاح رویه خود بپردازید. به عنوان مثال اگر انجام عادت جدید را فراموش کردید، یادآور جدیدی تعریف کنید. یا به کسی بسپارید که به یادتان بیاورد یا اگر فراموش کردید مقداری پول به عنوان جریمه بپردازید.
اصلاحات صورت گرفته در هر هفته باعث رشد شما میشود.
اگر هم لغزشی صورت گرفت باعث برگشت شما میشود.
شاد زی و دیر پای